Huippumyyjän ominaisuuksista on kirjoitettu röykkiöittäin kuvauksia ja oppaita. Prosessia, mittareita ja nyansseja palvovat, empaattiset mutta tuloshakuiset, tavoitteitaan microtaskeiksi pilkkovat ja ajankäyttöään priorisoivat B2B-myyjät ovat tulleet tutuiksi. Vähemmän näkee kuvauksia huippumarkkinoijista ja heidän voittavista, keskiverrot kollegansa taakseen jättävistä ominaisuuksista. Mikä tekee huippumarkkinoijan?
B2B-markkinoinnin TopGunien ominaisuudet ovat tänään juuri nuo samat – koska tavoitteetkin ovat moderneissa revenue marketing-malleissa lopulta samat eli eurot – mutta skaala ja työkalut erilaisia. Prosessin hiominen esim. konversio-optimoinnissa A/B-testauksineen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kykyä keskittyä yksityiskohtiin. Myyntitavoitteista johdettu B2B-markkinointi on tuloshakuista ja rakentuu halutusta lopputuloksesta käsin suunnitelluista toimenpiteistä tai taskeista. Myyjä keskittyy yksittäisten myyntimahdollisuuksien edistämiseen henkilökohtaisia taitojaan käyttämällä, markkinoinnin tehtävänä on käyttää ja optimoida eri kanavia tuottamaan liidejä mahdollisimman tehokkaalla panos/tuotos-suhteella. Samat huippuominaisuudet , eri työkalut ja pelikenttä.
Mutta mitä muuta huippumarkkinoijalta vaaditaan näiden lisäksi?
John Sculley, Pepsin ja Apple Computerin 80-luvun menestysvuosien CEO , kiteyttää Apple-muistelmissaan (1987) hyvän markkinointiammattilaisen ominaisuuksiksi mahd. laaja-alaisen yleissivistyksen, luovuuden – vastapainona markkinoinnille ”tieteenlajina” – sekä syvän tuntemuksen edustamansa yrityksen eri toiminnosta. Sculleyn toteaakin, että paras koulu pätevöityneeksi markkinointi-ihmiseksi olisi yrityksen toimitusjohtajuus! Ja vasta sitten edettäisiin uralla markkinoinnin tehtäviin…Vain tuntemalla läpikotaisin yrityksen kaikki toiminnot vahvuuksineen ja heikkouksineen voi löytää uusia ideoita markkinoinnin avulla tapahtumaan arvontuotantoon, totesi Sculley jo vuonna 1987.
Matka on palkinto – 4 askelta lähemmäs huippua
Puhu euroja
Johda b2b-markkinoinnin tavoitteet liiketoiminnan tavoitteista. Itsestään selvää? Kyllä, mutta oletko toteuttanut esim. markkinointisuunnitelmasi peilaten sitä myyntitavoitteisiin? Millaisin aktiviteetein, millä frekvenssillä, missä kanavissa tuotat myyntitavoitteiden toteutumisen mahdollistavan määrän myynti- ja markkinointivalmiita liidejä? Tämä tietenkin edellyttää että tunnet myynnin eurotavoitteet, keskikauppojen koot ja toisaalta myyntiprosessin nykyisen konversion. Tunnetko?
Ymmärrä ettei B2B-markkinointi ole salkullinen projekteja
Jokaisen markkinointitekosi tavoitteena on lisätä sekä asiakkaan että Sinun ymmärrystä. Asiakkaan ymmärrystä tarjoamastasi arvosta ja hyödystä, Sinun ymmärrystä asiakaan nykytilasta, maturiteetista, paikasta ostopolulla jne. Ymmärrä markkinointi jatkuvaksi dialogiksi, prosessiksi. Dialogin avulla opit lisää, joten voit segmentoida ja kohdentaa entistä tarkemmin. Markkinointiteknologia on tiedonkeruussa ja dialogissa apunasi. Miksi toteuttaisit vain kampanjoita, projekteja ja aloittaisit dialogin aina alusta, toistaisit ensimmäistä kysymystäsi yhä uudelleen? ”Ostatko, Ostatko?”
Kaiverra KPIt kiveen & mittaa, mittaa, mittaa
Luo markkinoinnin dashboard, eli KPI-mittarit joita seuraat ja analysoit päivätasolla. Se vahvistuu, mitä mittaat ja mihin olet esimerkiksi sitonut markkinoinnin mittarit, insentiivit ja palkitsemisen. Siksi mittareiden valintaan kannattaa käyttää aikaa, ja sitten myös pitäytyä niissä. Ainoa tapa tunnistaa vahvistuvia ja heikkeneviä trendejä on pitkäjänteinen, samojen mittareiden käyttö. Verkkovierailut, CTA-konversio, tunnistautuneet liidit, jne.
Tee toisin
Tee toisin kuin muut. Älä ole tuuliviiri, älä käänny muiden mukana.